Aile Hekimi / Kaç Saat Çalışır? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Aile hekimi, toplumun temel sağlık hizmetlerine erişimini sağlayan ve bireylerin, ailelerin ve toplulukların sağlık sorunlarıyla ilgilenen birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir hekimdir. Aile hekimliği, tüm yaş grupları, cinsiyetler ve hastalıklar için genel bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlar.

Aile hekiminin görev ve sorumlulukları arasında:

• Hastaların düzenli kontrollerini gerçekleştirmek,
  • Tanı ve tedavi süreçlerinde hasta yönetimi,
  • Kronik hastalıkların takip ve tedavisi,
  • Aşı uygulamaları ve bağışıklama programlarına uyum sağlamak,
  • Sağlık eğitimi ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak,
  • Aile planlaması ve doğum kontrolü konularında danışmanlık hizmeti sunmak,
  • İlk yardım ve acil durum hizmetleri sunmak.

Aile hekimleri genellikle hafta içi mesai saatlerinde çalışır, yaklaşık olarak 8 saat süren bir iş gününe sahiptirler. Ancak, nöbetler ve acil durumlara göre çalışma saatleri değişebilir.

Türkiye'de aile hekimlerinin maaşları, deneyim, coğrafi konum ve çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. 2023 verilerine göre (enflasyon ve diğer ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda güncel değerler farklılık gösterebilir), aile hekimlerinin maaşları ortalama olarak 30.500 TL ile 70.000 TL  arasında değişebilir. Deneyim ve ek görevlerle birlikte maaşlar daha da yükselebilir.