Aktüer / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Aktüer, risk analizi ve yönetimi, finansal modelleme ve istatistik alanlarında uzmanlaşmış bir profesyoneldir. Aktüeryal bilim, belirsizlik ve risklerle ilgili finansal etkileri değerlendirmek ve yönetmek için matematik, istatistik ve ekonomi gibi disiplinlerden yararlanır. Aktüerler genellikle sigorta, emeklilik ve yatırım sektörlerinde çalışır.

Aktüerlerin görev ve sorumlulukları arasında:

• Risk analizi ve değerlendirmesi yaparak, sigorta ve emeklilik şirketleri için uygun prim ve rezerv hesaplamaları gerçekleştirmek,
  • Finansal projeksiyonlar ve tahminler oluşturmak,
  • Farklı senaryolar altında şirketin mali durumunu ve risklerini analiz etmek,
  • Ürün geliştirme ve fiyatlandırma süreçlerine katkıda bulunmak,
  • Yasal düzenlemelere ve standartlara uygun olarak raporlar ve analizler hazırlamak,
  • Şirketlerin risk yönetimi politikalarını geliştirmeye ve uygulamaya yardımcı olmak.

Aktüerlerin maaşları, deneyim, eğitim, sertifikalar, coğrafi konum ve çalıştıkları şirketlere bağlı olarak değişir. Türkiye'de 2023  verilerine göre (enflasyon ve diğer ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda güncel değerler farklılık gösterebilir), başlangıç seviyesinde bir aktüer için maaş yaklaşık olarak 30.000 TL ile 50.000 TL arasında olabilir. Deneyimli ve sertifikalı aktüerlerin, büyük sigorta ve finans şirketlerinde çalışarak  50.000 TL ve üzeri maaşlar alabilirler.

Aktüer pozisyonunda çalışmak için, genellikle matematik, istatistik, ekonometri veya aktüerya bilimi gibi alanlarda lisans derecesi gerekmektedir. Ayrıca, sektörde ilerlemek için belirli sertifikalar ve lisanslar da önemlidir. Örneğin, Türkiye'de Aktüerler Derneği tarafından düzenlenen sınavları başarıyla geçmek ve aktüer unvanı almak, kariyer ilerlemesi için önemli bir adımdır.