CV Hazırlarken Hangi Bilgiler Verilmemeli?

CV (Özgeçmiş) hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler kadar, verilmemesi gereken bilgiler de önemlidir. İşte CV'de yer verilmemesi gereken bilgiler:

Kişisel Kimlik Bilgileri: CV'nizde tam adresinizi, kimlik numaranızı, doğum tarihinizi veya medeni halinizi belirtmek zorunda değilsiniz. Bu tür kişisel bilgilerin güvenliği açısından dikkatli olunmalıdır.

Aile Bilgileri: Aile üyelerinin adları, doğum tarihleri veya meslekleri gibi aileye ait kişisel bilgiler CV'de yer almamalıdır.

Din veya Irk Bilgisi: CV'de dininize, ırkınıza veya etnik kökeninize dair bilgilere yer vermek, ayrımcılık riskini artırabilir. Bu tür bilgileri CV'nizden uzak tutun.

Sağlık Bilgileri: Sağlık durumunuz, kronik hastalıklarınız veya sağlık sorunlarınız CV'de yer almamalıdır. Bu tür bilgiler işe alım sürecinde gereksizdir.

Sosyal Güvenlik Numarası (SGK): CV'nizde sosyal güvenlik numaranızı vermek riskli olabilir. SGK numarasının işe alım süreci için gerekli olduğu durumlar işveren tarafından talep edildiğinde iletilmelidir.

Fotoğraf: Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, CV'ye fotoğraf eklemek genellikle tavsiye edilmez. Fotoğraf ekleme kararı, iş başvurusu yapılacak pozisyonun gereksinimlerine ve ülkenin iş kültürüne bağlı olarak değerlendirilmelidir.

Referanslar: CV'de referanslarınızın iletişim bilgilerini vermek yerine, "Referanslar mevcuttur, istenildiğinde iletebilirim" şeklinde bir not eklemek daha uygundur. Referanslarınızın bilgilerini iş görüşmesi aşamasında vermek daha yaygın bir uygulamadır.

Maaş Beklentileri: Maaş beklentilerinizi CV'de belirtmek, işverenin ilk izlenimini olumsuz etkileyebilir. Maaş beklentileri, iş görüşmesi sırasında veya iş teklifi aşamasında ele alınmalıdır.

Özel Şahsi İlgiler: CV'nizde özel ilgi veya hobilerinizi detaylı olarak anlatmak genellikle gereksizdir. Ancak, bu ilgiler iş başvurusu yapılacak pozisyonla ilgili ise veya özgeçmişinize değer kattığı düşünülüyorsa belirtilebilir.

Çocukların Bilgileri: CV'de çocuklarınızın isimleri, doğum tarihleri veya cinsiyetleri gibi bilgilere yer vermek özel hayatın gizliliğini ihlal edebilir.

Özetle, CV hazırlarken kişisel bilgilerinizi ve özel hayatınıza dair ayrıntıları paylaşmak yerine, iş deneyimi, eğitim geçmişi, beceriler ve ilgili profesyonel bilgilere odaklanmak daha uygun olacaktır. CV'nizde işverenin ilgisini çekecek ve sizi iş görüşmesine çağırabilecek bilgileri vurgulamak önemlidir.