Deprem Anında Asansörde Ne Yapmalı?

Deprem, beklenmedik bir şekilde ve aniden gerçekleşebilen bir doğal afettir. Bu durumda, birçok insan için asansörde bulunmak büyük bir endişe kaynağı olabilir. Peki, bir deprem sırasında asansördeyseniz ne yapmalısınız? İşte deprem anında asansörde almanız gereken önlemler ve önemli bilgiler:

1. Panik Yapmayın:
Deprem anında panik yapmak, doğru kararlar almanızı zorlaştırabilir. Derin bir nefes alın, sakin olmaya çalışın ve hemen harekete geçin.

2. Acil Durdurma Düğmesine Basın:
Deprem hissedildiği anda, asansörün acil durdurma düğmesine basarak asansörü durdurun. Bu, asansörün kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyecektir.

3. Kat Seviyesine Gelene Kadar Bekleyin:
Eğer asansör hareket halindeyse ve acil durdurma düğmesine bastıysanız, en yakın kat seviyesine gelene kadar bekleyin.

4. Asansör Kapılarını Açın:
Kat seviyesine geldiğinizde, manuel olarak ya da asansörün içindeki düğmelerle kapıları açmayı deneyin. Eğer kapılar otomatik olarak açılmazsa, manuel müdahale ile açmayı deneyin. Fakat kapıları zorla açmaya çalışmak yerine, profesyonel yardım beklemek daha güvenlidir.

5. Asansör Kabini Güvenli Bir Yere Yerleştirin:
Eğer asansör kabini, kat seviyesine tam olarak gelmediyse ve kapıları açmak mümkün değilse, yardım gelene kadar asansörde beklemek en iyisidir. Bu durumda, kabin içindeyken kapıları veya duvarları tekmelemek ya da vurmak yerine, düdük, cep telefonu veya başka bir sesli araçla dikkat çekmeye çalışın.

6. Asansör Dışına Çıktığınızda Güvenli Bir Yere Geçin:
Asansörden güvenli bir şekilde çıktıysanız, bina içerisinde olası düşme tehlikesi olan alanlardan uzaklaşın ve binayı terk edin.

Önemli Hatırlatmalar:

Depremlerden sonra, asansörün güvenli olup olmadığından emin olmadan asansörü kullanmamanız önerilir.
Asansörde mahsur kaldıysanız, kapıları zorlamak yerine yardımın gelmesini bekleyin. Kapıları zorlamak, asansörün düşme riskini artırabilir.
Binayı terk ederken, merdivenleri kullanarak en hızlı ve güvenli şekilde dışarı çıkın.

Deprem sırasında asansörde bulunmak, korkutucu bir deneyim olabilir. Ancak panik yapmadan doğru adımları takip ederek, hem kendinizi hem de diğerlerini güvende tutabilirsiniz. Öncelikle kişisel güvenliğinizi sağlamaya odaklanın ve gerektiğinde yardım çağırın.