Maden Mühendisliği Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Maden Mühendisliği bölümü, yer altı veya yer üstü maden yataklarının keşfi, çıkarılması, işlenmesi ve rafine edilmesi gibi işlemleri planlamayı, yönetmeyi ve denetlemeyi öğreten bir bölümdür. Bu bölümde öğrenciler, jeolojik araştırmalar, maden çıkarım teknikleri, işleme teknikleri, çevre yönetimi, maden ekonomisi ve yönetimi gibi konuları öğrenirler.Maden Mühendisliği mezunları, maden sektöründe yer alan tüm faaliyetlerde çalışabilirler. Bu faaliyetler arasında, maden yataklarının keşfi, çıkarılması, işlenmesi, rafine edilmesi ve çevresel etkilerinin yönetimi yer alır.

Mezunlar, maden sektöründe yer alan ulusal veya uluslararası şirketlerde çalışabilirler. Bunlar arasında, madencilik şirketleri, mühendislik firmaları, danışmanlık firmaları, hükümet kurumları ve üniversiteler yer alabilir.Mezunlar, yeraltı madenciliği, açık ocak madenciliği, maden proses teknolojisi, maden jeolojisi, maden çevre yönetimi, maden finansmanı, maden yönetimi ve madencilik ekipmanı tasarımı gibi birçok farklı alanda uzmanlaşabilirler. Ayrıca, enerji, petrol ve gaz, inşaat, çevre, atık yönetimi gibi farklı endüstrilerde de çalışabilirler.