Nc/Cnc Tezgâh İşçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"NC/CNC Tezgâh İşçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi", bir kişinin Sayısal Kontrollü (NC - Numerical Control) ve Bilgisayarlı Sayısal Kontrollü (CNC - Computer Numerical Control) tezgâhlarını kullanma konusunda gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olduğunu belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

NC ve CNC tezgâhları, karmaşık ve hassas parçaların üretiminde kullanılan otomatik tezgâhlardır. CNC tezgâhlar, bilgisayar kontrolünde işlem yapar ve bu sayede çok yüksek hassasiyetle ve hızla üretim yapılabilir.

"NC/CNC Tezgâh İşçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

CNC ve NC tezgâhlarının çalışma prensiplerini anlama,
Farklı malzemeler için uygun kesme şartlarını ve takımlarını seçebilme,
Tezgâh üzerindeki parçaları doğru bir şekilde sabitleyebilme ve yerleştirebilme,
CNC programlama dillerini bilmek ve basit programlar yazabilme veya düzenleyebilme yeteneği,
Tezgâhın rutin bakım ve temizlik işlemlerini gerçekleştirebilme,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneğine sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.