Obsesif Kompulsif Kaç Yaşında Başlar?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), genellikle erken yetişkinlik dönemlerinde (20'li yaşların sonları veya 30'ların başları) başlar. Ancak OKB, çocukluk veya ergenlik dönemlerinde de başlayabilir. OKB'nin başlama yaşı kişiden kişiye değişebilir.

Çocuklarda OKB, genellikle 6 ile 12 yaşları arasında başlar. Ergenlerde ise daha sık olarak 13 ile 18 yaşları arasında görülür. Ancak bu yaş aralıkları kesin kurallar değildir ve OKB, daha genç yaştaki çocuklarda veya daha yaşlı bireylerde de başlayabilir.

OKB'nin çocuklarda başlaması durumunda, belirtiler genellikle obsesyonlar ve kompulsiyonlar arasındaki farklılıkları anlayabilen bir yetişkinin yardımıyla tanımlanır. OKB erken yaşta tanımlandığında, erken müdahale ve tedavi, semptomların hafifletilmesine ve işlevselliğin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

OKB belirtileri gözlemlendiğinde, bir uzmandan yardım almak önemlidir, çünkü erken teşhis ve tedavi semptomların daha iyi yönetilmesine katkıda bulunabilir.