Ölçeğine Göre İşletmeler Kaça Ayrılır?

İşletmeler ölçeklerine göre genellikle üç ana kategoriye ayrılırlar: küçük işletmeler, orta ölçekli işletmeler ve büyük işletmeler. İşletmelerin bu kategorilere ayrılması, genellikle çalışan sayısı, gelir veya varlık büyüklüğü gibi ölçütlere dayanır ve bu ölçütler ülkeler ve endüstriler arasında değişebilir. İşte bu kategorilerin daha ayrıntılı açıklamaları:

Küçük İşletmeler (KOBİ - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler)

• Çalışan Sayısı: Küçük işletmeler, genellikle sınırlı sayıda çalışanı istihdam ederler. Çalışan sayısı ülkeden ve endüstriden bağımsız olarak belirlenmiş sınırlarla tanımlanabilir. Örneğin, bir ülkede 50 veya daha az çalışanı olan işletmeler küçük işletme olarak kabul edilebilir.
  • Gelir: Küçük işletmeler, gelir veya satış hacmi açısından sınırlıdır ve genellikle belirli bir gelir eşiği aşmayan işletmelerdir.
    Genellikle yerel veya bölgesel pazarlara hizmet ederler.

Orta Ölçekli İşletmeler

• Çalışan Sayısı: Orta ölçekli işletmeler, küçük işletmelerden daha fazla çalışana sahiptir, ancak büyük işletmelere göre daha az çalışana sahiptirler. İşletme büyüklüğüne göre sınırlar ülkeden ülkeye değişebilir.
  • Gelir: Orta ölçekli işletmeler, küçük işletmelere göre daha yüksek gelire sahiptirler ve genellikle daha büyük projelere veya daha geniş bir müşteri kitlesine hizmet edebilirler.
    Büyük İşletmeler:
  • Çalışan Sayısı: Büyük işletmeler, genellikle çok sayıda çalışanı istihdam ederler. Bu sayı yüzlerden binlere kadar değişebilir.
  • Gelir: Büyük işletmeler, yüksek gelire ve büyük projelere sahiptirler. Genellikle ulusal veya uluslararası pazarlara hizmet ederler. Genellikle daha karmaşık bir organizasyon yapısına sahiptirler ve çok sayıda departmanı veya bölümü içerebilirler.

Bu sınıflandırma, işletmelerin büyüklüğünü ve kapasitesini belirlemek için kullanılan yaygın bir yaklaşımdır. Ancak, bu kategorilerin kesin sınırları, ülkeden ve endüstriden endüstriye değişebilir. Bazı ülkelerde veya sektörlerde farklı tanımlamalar ve eşik değerler kullanılabilir.