Otomotiv Elektrikçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Otomotiv Elektrikçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi", bir kişinin otomotiv sektöründe araçların elektrik ve elektronik sistemleri üzerinde çalışabilme yeteneğini, bilgi ve becerisini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Otomotiv Elektrikçisi, araçların elektrik ve elektronik sistemlerinin bakımını, onarımını ve montajını gerçekleştirir. Bu, araç içi eğlence sistemlerinden, aydınlatma sistemlerine, motor yönetim sistemlerinden fren sistemlerine kadar birçok farklı bileşeni içerebilir.

"Otomotiv Elektrikçisi Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Otomotiv elektrik ve elektronik sistemlerini tanıma ve analiz edebilme yeteneği,
Elektrik ve elektronik arıza tespiti yapabilme bilgisi,
Elektrikli aletleri ve cihazları güvenli bir şekilde kullanabilme yeteneği,
Elektrik devre şemalarını okuma ve yorumlama becerisi,
İlgili donanım ve yazılım araçlarıyla diagnostik işlemler gerçekleştirebilme yeteneği,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Müşteri ile etkili iletişim kurabilme ve bilgilendirme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.