Otomotiv Montajcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Otomotiv Montajcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", otomotiv sektöründe araç veya araç bileşenlerinin montaj işlemlerini gerçekleştirebilme yeteneğini, bilgi ve becerisini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Otomotiv Montajcısı, otomotiv üretim süreçlerinde araç parçalarını doğru şekilde bir araya getiren, montajını sağlayan ve son kontrol işlemlerini gerçekleştiren kişidir.

"Otomotiv Montajcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Otomotiv teknolojileri, bileşenleri ve montaj prosedürleri hakkında bilgi sahibi olma,
El aletleri, makinalar ve montaj tezgahlarına hakimiyet,
Montaj sürecindeki kalite standartlarına ve prosedürlere uygun çalışma bilgisi,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Teknik resim ve montaj şemalarını okuma becerisi,
Arızaları ve hataları tespit edebilme yeteneği,
İyi el-göz koordinasyonuna sahip olma gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.