Plastik Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Plastik Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", plastik malzemeleri birleştirmek veya tamir etmek için kaynak yapabilme yeteneğini, bilgi ve becerisini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Plastik Kaynakçısı, plastik ürünlerin üretimi, onarımı veya montajı sırasında plastik malzemelerin kaynak işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Plastik kaynağı, metallerdeki gibi eritme ile birleştirme işlemine dayanır, fakat plastiklerin özelliklerine uygun özel yöntemler ve ekipmanlar gerektirir.

"Plastik Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Farklı plastik kaynak yöntemleri ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma,
Plastik kaynak ekipmanları ve makinelerini kullanabilme yeteneği,
Plastik malzemelerin özelliklerini ve davranışlarını anlama,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Kaynaklı birleşim yerlerinde kalite kontrol tekniklerini bilmek,
Arızaları ve hataları tespit edebilme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.