Plastik Profil Üretim Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi

"Plastik Profil Üretim Operatörü (Ekstrüzyon) Mesleki Yeterlilik Belgesi", ekstrüzyon yöntemiyle plastik profil üretiminde görev alabilen bireylerin, bu alandaki bilgi, beceri ve yeteneklerini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Ekstrüzyon, plastik malzemelerin ısıtılarak ve basınç altında belirli bir profil şekline getirildiği bir üretim yöntemidir. Plastik Profil Üretim Operatörü, bu süreçte ekstrüzyon makinelerini kullanarak plastik profillerin üretimini gerçekleştirir.

"Plastik Profil Üretim Operatörü (Ekstrüzyon) Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Ekstrüzyon yöntemi hakkında temel bilgiye sahip olma,
Plastik malzemelerin özelliklerini ve davranışlarını anlama,
Ekstrüzyon makinelerini ve ekipmanlarını kullanabilme yeteneği,
Profil üretimi sırasında kalite kontrol yöntemlerini bilmek,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Üretim sürecinde oluşabilecek problemleri tespit ve çözüm üretebilme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.