Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Temel Belirtileri Nelerdir?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kişinin travmatik bir olayın ardından yaşadığı yoğun stres ve bu olayın yol açtığı semptomlarla karakterize edilen bir ruh sağlığı sorunudur. TSSB'nin temel belirtileri şunlar olabilir:

İzlemsel Belirtiler

• Travmatik olayın tekrar tekrar hatırlanması veya rüyalarda görülmesi.
  • Zihninde canlandırma (flashback) yaşama.
  • Travmatik olay sırasında yaşanan duygusal tepkilerin tekrar deneyimlenmesi (örneğin, korku, çaresizlik).

Duygusal Belirtiler

• İntihar düşünceleri veya kendine zarar verme düşünceleri.
  • Şiddetli korku, öfke, üzüntü, suçluluk veya utanç hissi.
  • Duygusal tepkilerde ani dalgalanmalar (örneğin, aniden öfkelenebilme veya ağlama krizleri).

Kaçınma ve Uyarı Belirtileri

• Travmatik olayla ilgili konuşmaktan veya düşünmekten kaçınma.
  • Kişinin çevresini ve insanları uzak durma isteği.
  • Aşırı hassasiyet, uyarılma ve aşırı tepki verme.

Zihinsel Belirtiler

• Dikkat eksikliği ve konsantrasyon güçlükleri.
  • Unutkanlık.
  • Karar verme zorluğu.

Fiziksel Belirtiler

• Uykusuzluk veya kabuslar.
  • İştah değişiklikleri ve kilo değişiklikleri.
  • Baş ağrıları, mide problemleri ve kas gerilimi.

TSSB, bir kişiden diğerine farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve semptomlar şiddet derecelerine göre değişebilir. TSSB, travmatik bir olayın sonucunda ortaya çıkabilir ve olaydan sonra birkaç hafta ila aylar sonra başlayabilir. Tedavi edilmediğinde, TSSB semptomları kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Tedavi, semptomların hafifletilmesi ve kişinin yaşam kalitesini artırılması için önemlidir. Profesyonel bir sağlık uzmanından yardım almak TSSB'nin yönetilmesine yardımcı olabilir.