Türkiye'de Okur-Yazar Oranı Yüzde Kaç?

Türkiye'de eğitim ve okuryazarlık konusu, yıllar boyunca hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının odak noktası olmuştur. Yıllar içinde bu alanda yapılan çalışmalar ve atılan adımlarla Türkiye'nin okur-yazar oranı önemli ölçüde artmıştır.

OKUR-YAZAR ORANI %97.6

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 raporuna göre, Türkiye'deki okur-yazar oranı %97.6'ya ulaştı. Bu oran, ülkenin eğitim seviyesini ve halkın okuryazarlık konusundaki gelişimini gösteren önemli bir göstergedir.

Bu istatistik, ülkemizde eğitim hakkının genişletilmesi ve okuryazarlığın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaların bir sonucudur. Bu çabalar, Türkiye'nin daha eğitimli ve bilinçli bir toplum oluşturmasına yardımcı olmuştur.

KADIN OKUR-YAZAR ORANI %96.8

Rapor, kadınların okuryazarlık oranında da önemli bir artış olduğunu göstermektedir. 2022 itibarıyla kadınların okur-yazar oranı %96.8'e yükselmiştir. Bu, kadınların eğitime erişiminin genişletilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında atılan adımların bir sonucudur.

Okuryazarlık oranının yükselmesi, Türkiye'nin eğitim ve kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir adımdır. Ancak hala yapılacak çok iş var. Ülke genelinde eşit eğitim fırsatlarına erişimi sağlamak ve okuryazarlık oranını daha da yükseltmek için devam eden çabalar gereklidir.

Sonuç olarak, TÜİK’in yayınladığı son verilere göre, Türkiye'nin okuryazarlık oranı giderek artıyor ve bu, toplumun genel eğitim düzeyini yükseltmek adına atılan adımların olumlu sonuçlarını gösteriyor. Ancak bu ilerlemeyi sürdürmek ve tüm bireylere kaliteli eğitim fırsatları sağlamak için daha fazla çaba gerekmektedir.