Yardımcı Pilot / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Ne İş Yapar?

Yardımcı pilot, ticari bir uçuşta ana pilotluk görevlerine yardımcı olan bir havacılık profesyonelidir. Uçuş öncesi, uçuş sırası ve uçuş sonrası süreçlerde ana pilotlara destek sağlarlar. Yardımcı pilotlar ayrıca uçuş öncesi hazırlıkların kontrolünü yaparlar, uçuşa hazırlık için check-list'leri kontrol ederler ve uçağın teknik durumunu değerlendirirler.

Uçuş sırasında yardımcı pilotlar, uçağın güvenli uçuşunu sağlamak için navigasyon, iletişim ve radar sistemlerini izlerler. Uçuş sırasında oluşabilecek herhangi bir sorunu çözmek için ana pilotları desteklerler. Uçuş sonrası süreçlerde, uçuşun teknik durumunun raporlanması ve uçağın bakımının yapılması için gerekli bilgileri sağlarlar.

Maaşı Nedir?

Yardımcı pilotların maaşı, deneyim seviyelerine, işverenlerine ve çalıştıkları sektörlere göre değişiklik gösterir. Türkiye'deki yardımcı pilotların ortalama maaşı, 50.000 TL ile 78.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, bu rakam uluslararası bir havayolu şirketi için çalışan bir yardımcı pilotun maaşından farklı olabilir.