Aile Danışmanı Olmanın Etik Kuralları Nelerdir?

Aile Danışmanı Olmanın
Etik Kuralları Nelerdir?

Aile danışmanları, birçok profesyonel danışmanlık disiplini gibi, belirli bir etik kurallar setine uymakla yükümlüdürler. Bu kurallar genellikle danışmanların danışanlarına saygılı ve dürüst davranmalarını, gizliliklerini korumalarını ve onların en iyi çıkarlarını gözetmelerini gerektirir.

Amerikan Evlilik ve Aile Terapisi Derneği (American Association for Marriage and Family Therapy - AAMFT), aile danışmanları için aşağıdaki etik kuralları belirlemiştir:

Gizlilik: Danışmanlar, danışanlarının gizliliğini korumakla yükümlüdürler ve danışanların bilgilerini sadece yasal bir gereklilik olduğunda veya danışanın izni olduğunda paylaşabilirler.

Profesyonellik: Danışmanlar, her zaman profesyonel davranmalı ve danışanlarının haklarına saygı göstermelidirler. Ayrıca, danışmanlar, danışanları ile herhangi bir çıkar çatışması veya uygun olmayan ilişkiye girmekten kaçınmalıdırlar.

Yetkinlik: Danışmanlar, sadece eğitimli ve yetenekli oldukları alanlarda hizmet vermelidirler. Ayrıca, kendilerini sürekli olarak geliştirmeli ve mesleki bilgilerini güncel tutmalıdırlar.

Doğruluk: Danışmanlar, danışanlara ve diğer profesyonellere karşı her zaman dürüst olmalıdırlar. Yanıltıcı veya yanıltıcı bilgi vermekten kaçınmalıdırlar.

Adalet: Danışmanlar, tüm danışanlara adil davranmalı ve hiçbir danışanı ayrımcılığa tabi tutmamalıdırlar.

Dürüstlük ve İntegrasyon: Danışmanlar, etik standartlara uygun olarak hareket etmeli ve bütünleşik, saygın bir profesyonel kimlik geliştirmelidirler.

İnsan Onuru: Danışmanlar, tüm danışanların değerini ve onurlarını tanımalı ve her bireye eşit saygı ve değer vermelidirler.

Bu kurallar genel bir çerçeve sağlar, ancak etik davranış genellikle belirli bir duruma ve belirli bir danışanın ihtiyaçlarına bağlıdır. Danışmanlar, etik zorluklarla karşılaştıklarında genellikle bir meslektaşın, bir süpervizörün veya bir etik komitesinin rehberliğini ararlar. Danışmanların bu etik kurallara uymaları, danışanların onlara güvenebileceklerini ve hizmetlerinin güvenli ve etkili olduğunu bilme güvencesini sağlar.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız: Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifikası