Besicilik / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Besicilik, hayvancılık sektörüne bağlı olarak faaliyet gösteren ve büyükbaş veya küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi, bakımı ve beslenmesi ile ilgili işleri yapan bir meslek dalıdır. Besiciler, hayvanların sağlıklı ve verimli bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla et, süt veya yapağı üretimi gibi farklı amaçlarla hayvanları yetiştirirler.

Besicinin Görevleri:

1. Hayvanların beslenmesi, sağlığı ve bakımıyla ilgilenmek.
  2. Hayvanlara uygun barınaklar sağlamak ve temizliğini yapmak.
  3. Hayvanların sağlık kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmek ve gerekli aşıları yaptırmak.
  4. Hayvanların büyüme ve verimliliklerini takip etmek.
  5. Üreme ve doğum süreçlerini yönetmek ve genç hayvanların bakımını sağlamak.
  6. Hayvanların satışını ve pazarlamasını yapmak.
  7. İlgili mevzuata uygun çalışma koşullarını sağlamak.

Besicilik mesleğine girmek için genellikle hayvancılık alanında eğitim almış olmak önemlidir. Ziraat fakültelerinin zootekni, hayvan yetiştiriciliği ve besleme gibi bölümlerinden mezun olan kişiler bu mesleğe daha uygun olabilir. Ayrıca, bu alanda deneyim kazanmak ve hayvan sağlığı, besleme ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Besicilerin maaşları, deneyime, eğitime, işverene, çalıştıkları sektöre ve coğrafi konumlarına göre değişiklik gösterebilir. Türkiye'de besicilik maaşları genellikle 17.000 TL ile 30.000 TL arasında değişebilir. Kendi işletmesini kuran besiciler ise, hayvan sayısı, üretim kapasitesi ve pazardaki talebe bağlı olarak daha yüksek gelir elde edebilirler. Ancak bu durumda gelirler daha değişken ve belirsiz olabilir.