DEHB Ne Tür Bir Bozukluktur?

DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu bozukluk, genellikle çocukluk döneminde başlar, ancak bazı durumlarda ergenlik ve yetişkinlik döneminde de devam edebilir. DEHB, bir kişinin dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri sergilediği bir durumu ifade eder.

DEHB'nin başlıca özellikleri şunlardır:

Dikkat Eksikliği: DEHB'li bireyler, dikkatlerini sürdürme ve odaklanma konusunda zorluk yaşarlar. Görevlere veya aktivitelere odaklanmakta güçlük çekebilirler. Hızlıca sıkılarak veya dikkatleri dağılarak görevlerden vazgeçebilirler.

Hiperaktivite: Hiperaktivite belirtileri, kişinin aşırı hareketlilik göstermesini içerebilir. Bu bireyler, sürekli olarak yerinde duramama, aşırı konuşma, durdurulamayan fiziksel hareketler yapma gibi davranışlar sergileyebilirler.

Dürtüsellik: DEHB'li bireyler, düşünmeden davranma veya dürtüsel kararlar alma eğiliminde olabilirler. Düşünce ve eylemlerini kontrol etme konusunda sorun yaşayabilirler.

DEHB, birçok faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıkabilir. Genetik, çevresel, nörolojik ve biyokimyasal faktörlerin bu bozukluğun gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. DEHB, bireylerin iş, okul ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Ancak uygun tedavi ve desteklerle, DEHB'li bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve belirtileri yönetmek mümkün olabilir.

DEHB tanısı koyma ve tedavi konusunda bir uzmandan yardım almak önemlidir. Tedavi genellikle psikoterapi, eğitim destekleri ve bazen ilaç tedavisi içerebilir. DEHB'li bireylere, özellikle çocuklar için, uygun öğrenme stratejileri ve davranış yönetimi teknikleri öğretilebilir.