Tüm Sertifika Programları

Ücretsiz Seminerler

Geri Dönüşüm İle Harika Şeyler Yapmanın Yolları

Geri dönüşüm, çevreye olan olumsuz etkileri azaltmanın en etkili yollarından biridir. Evdeki atık malzemeleri yaratıcı projelerle yeniden kullanarak hem çevreyi koruyabilir hem de günlük yaşamda kullanabileceğiniz fonksiyonel ve dekoratif eşyalar yaratabilirsiniz. Geri dönüşüm projeleri, hem eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar hem de sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemenize yardımcı olur.

1. Plastik Şişelerden Saksılar
Kullanılmış plastik şişeler, bitkiler için harika birer saksıya dönüştürülebilir. 1,5 litrelik ya da 5 litrelik plastik şişeleri ortadan ikiye kesin ve alt kısmını saksı olarak kullanın. Şişenin dışını boyalarla veya iplerle süsleyerek dekoratif bir hale getirebilirsiniz.

Malzemeler: Plastik şişe, akrilik boya, ip, makas
İpucu: Şişenin altına drenaj delikleri açarak bitkilerinizin fazla sudan etkilenmemesini sağlayabilirsiniz.

2. Eski Tişörtlerden Bez Çanta
Eski tişörtlerinizi atmadan önce onları yeniden kullanılabilir bez çantalara dönüştürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken tişörtünüzün alt kısmını dikmek ve kollarını çıkararak tutacaklar oluşturmak. Bu çantalar, alışverişlerde veya plajda kullanabileceğiniz çevre dostu birer seçenek olacaktır.

Malzemeler: Eski tişört, makas, iğne-iplik
İpucu: Tişörtün üzerine kumaş boyası ile desenler çizerek çantanızı kişiselleştirebilirsiniz.

3. Cam Şişelerden Vazo veya Mumluk
Kullanılmış cam şişeler, geri dönüştürülerek dekoratif vazolara veya mumluklara dönüştürülebilir. Cam şişelerin üzerine boya veya ip sararak şık tasarımlar oluşturabilirsiniz. Boyadığınız cam şişeleri çiçekleriniz için vazo olarak kullanabilir ya da içine mum yerleştirerek loş bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Malzemeler: Cam şişe, akrilik boya, ip, mum
İpucu: Cam boyası veya mozaik süslemeleriyle şişelerinizi daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz.

4. Dergilerden Renkli Sepetler
Eski dergilerden ya da gazetelerden şeritler yaparak renkli sepetler örebilirsiniz. Dergi kağıtlarını rulo şeklinde sarıp yapıştırarak birbirine ekleyebilir ve bu rulolardan sepetler oluşturabilirsiniz. Bu sepetleri meyve, oyuncak ya da banyo malzemelerini saklamak için kullanabilirsiniz.

Malzemeler: Eski dergiler, yapıştırıcı, makas
İpucu: Sepetinizi daha dayanıklı hale getirmek için rulo kağıtları sıkıca sarın ve sepetin etrafını bir kat vernikle kaplayın.

5. Konserve Kutularından Kalemlik veya Mumluk
Boş konserve kutuları, geri dönüştürülerek harika kalemliklere veya mumluklara dönüştürülebilir. Kutuları güzelce temizledikten sonra dışını boyayabilir ya da çeşitli süslemelerle (ip, düğme, kurdele) dekore edebilirsiniz. Ayrıca kutuların etrafına delikler açarak ışık saçan bir mumluk yapabilirsiniz.

Malzemeler: Boş konserve kutusu, boya, kurdele, ip, mum
İpucu: Delikli bir mumluk yapmak için matkapla konserve kutusunun etrafına küçük delikler açın. İçine koyduğunuz mum yanarken hoş bir ışık deseni yaratacaktır.

6. Eski Mobilyalardan Modern Dekorasyon
Eski mobilyalarınızı atmadan önce onları geri dönüştürüp yenileyebilirsiniz. Ahşap bir sandalyeyi ya da masayı zımparalayıp farklı renklere boyayarak evinizde modern bir dekorasyon yaratabilirsiniz. Ayrıca eski çekmeceleri duvara monte ederek raf olarak da kullanabilirsiniz.

Malzemeler: Eski mobilya, zımpara, boya, fırça
İpucu: Mobilyalarınıza eskitilmiş bir görünüm vermek için boyama işleminden sonra bazı yerlerini hafifçe zımparalayarak nostaljik bir hava katabilirsiniz.

7. Pet Şişelerden Kuş Yemliği
Kullanılmış pet şişeleri doğa dostu bir projeye dönüştürebilirsiniz. Pet şişelerin yan taraflarına delikler açarak içine kuş yemi koyabileceğiniz basit bir kuş yemliği yapabilirsiniz. Şişenin altına birkaç çubuk yerleştirerek kuşların kolayca konmasını sağlayabilirsiniz.

Malzemeler: Pet şişe, makas, çubuklar, kuş yemi
İpucu: Kuş yemliğini şeffaf bırakabilir ya da doğayla uyumlu olacak şekilde boyayabilirsiniz.

8. Tuvalet Kağıdı Rulolarından Kablo Düzenleyici
Kablo karmaşasını çözmek için eski tuvalet kağıdı rulolarını kullanabilirsiniz. Kablolarınızı rulo haline getirip bu rulolara yerleştirerek düzenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Ruloları boyayarak ya da etiketleyerek kablolarınızı daha kolay bulabilirsiniz.

Malzemeler: Tuvalet kağıdı ruloları, boya, etiketler
İpucu: Ruloları kutu içine yerleştirerek kablo saklama kutusu oluşturabilirsiniz.

9. Eski Kasalardan Ayakkabılık veya Raf
Eski ahşap meyve kasalarını ya da tahta kutuları ayakkabılık veya duvar rafına dönüştürebilirsiniz. Kasaları boyayıp yan yana monte ederek duvarda veya yerde kullanabileceğiniz modüler bir depolama çözümü oluşturabilirsiniz.

Malzemeler: Ahşap kasalar, zımpara, boya, çivi, matkap
İpucu: Kasaları farklı renklerde boyayarak daha modern ve renkli bir görünüm elde edebilirsiniz.

10. Eski Kotlardan Cüzdan veya Telefon Kılıfı
Eski kot pantolonlarınızı değerlendirmek için ceplerini kesip cüzdan ya da telefon kılıfı yapabilirsiniz. Pantolonun arka ceplerini kesip kenarlarını dikip sağlamlaştırarak pratik bir cep cüzdanı oluşturabilirsiniz.

Malzemeler: Eski kot pantolon, makas, iğne-iplik, fermuar
İpucu: Fermuar ekleyerek cüzdanınıza güvenli bir kapanış sistemi ekleyebilirsiniz.

Evdeki kullanılmayan eşyalarınızı geri dönüştürerek, hem çevreye katkı sağlayabilir hem de yaratıcı projelerle evinizi süsleyebilirsiniz. Geri dönüşüm projeleri, hem kişisel yaratıcılığınızı geliştirir hem de atık malzemeleri yeniden kullanarak işlevsel ve dekoratif eşyalar üretmenize olanak tanır. Bu projelerle çevre dostu bir yaşam tarzına adım atarken, aynı zamanda evinizi daha düzenli ve şık hale getirebilirsiniz.

NE YAPIYOR ?

e-Devlet'te Sorgulanabilir ve Üniversitemiz Tarafından Düzenlenen Sertifikalar Kariyerinizde Sizi Öne Taşımaktadır. Üniversite Güvencesi ile İhtiyacınız Olan Güncel İçerikler SAYEM'de!