Kent İçi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Kent İçi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı Mesleki Yeterlilik Belgesi", bir kişinin kent içi raylı sistemlerde (tramvay, metro vs.) kullanılan katener sisteminin bakımı ve onarımı ile ilgili gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Katener sistemi, elektrikli raylı taşıtların enerji almasını sağlayan havai elektrik iletim sistemidir. Bu sistem, raylı taşıtların sürekli ve kesintisiz bir şekilde elektrik enerjisi almasını sağlar. Bu nedenle, katener sisteminin bakımı ve onarımı son derece kritiktir ve bu işlemleri gerçekleştirecek elemanların özel bir eğitim ve yetkinlikle donatılması gerekmektedir.

Kent İçi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni alabilmek için:

Katener sisteminin işleyişi, bileşenleri ve fonksiyonları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak,
Katener sistemi bakım ve onarım yöntemleri hakkında bilgi ve beceriye sahip olmak,
Kullanılan araç, gereç ve ekipmanları tanımak ve etkin bir şekilde kullanabilmek,
İlgili güvenlik standartlarına uygun çalışma bilincine sahip olmak,
Arızaları tespit edebilme ve gerekli onarım işlemlerini gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olmak gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olmak için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.