Müfredat Değişti! MEB'in açıkladığı yeni ders saati ve ders içerikleri, işte detaylar

2023-2024 eğitim-öğretim yılına damga vuracak olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aldığı kararlarla eğitim sistemi baştan sona yeniden şekillendiriliyor. Peki, bu değişiklikler neleri kapsıyor, neler değişiyor? İşte detaylar...

2024-2025 eğitim yılından başlayarak, yeni müfredat; okul öncesi, ilkokul 1., ortaokul 5. ve lise 9. sınıflardan itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.

Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!

Son MEB açıklamasına göre, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı duyuruldu. Bu gelişme, öğrenciler ve ebeveynler arasında tartışma konusu haline geldi.

Din Dersleri Arttırıldı!

Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.

Ders Saatleri ve Süreleri Değişti

Artık dersler 45 dakika sürecek. Bu değişiklikle öğrencilerin daha kısa sürelerle derse odaklanması amaçlanıyor.

Bakan Tekin'in müfredat değişikliğine ilişkin güncel açıklamasına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Seçmeli Derslerde Yenilik!

MEB'in açıklamasına göre, seçmeli derslerde de değişiklikler var. Seçmeli dersler 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanacak. Öğretim programlarında belirli gün veya günler altı ders saatlik zaman dilimi "seçmeli ders saatleri" olarak belirlendi.

DİĞER TÜM DETAYLAR İÇİN TEBLİĞLER DERGİSİ EK-2 İNCELEYİNİZ.

Müfredatta Eklenen Yeni Seçmeli Dersler

Okullarda Telefon Yasağı!

MEB, bu yıl zorunlu olarak okullara telefon yasağını da getirdi. Bu yasakla birlikte öğrencilerin okullara telefon sokmalarının önü kesilmiş oldu.

Ders Saatleri Ne Zaman?

Okulların başlamasıyla birlikte, ilkokulda dersler 09:00-14:00, ortaokulda 08:30-15:00, lise ve imam hatip liselerinde ise 08:00-15:30 saatleri arasında başlayıp bitiyor.

MEB'in aldığı bu kararlar, eğitim sisteminde önemli bir dönüşümü beraberinde getiriyor. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin bu değişikliklere nasıl adapte olacakları ve bu yeni düzenlemelerin eğitim kalitesi üzerindeki etkileri yakından takip edilecek. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı, bu önemli değişikliklerle dolu olması sebebiyle eğitim tarihinde hatırlanacak bir döneme işaret ediyor.