Otomotiv Boya Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Otomotiv Boya Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", otomotiv sektöründe boya onarımı konusunda bireylerin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Otomotiv Boya Onarımcısı, hasar görmüş veya değiştirilen otomotiv parçalarının boya işlemlerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirir. Bu işlem; hazırlık, astar, boya ve vernik aşamalarını içerir.

"Otomotiv Boya Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Otomotiv boya malzemelerini ve ekipmanlarını tanıma ve kullanabilme yeteneği,
Hasarlı yüzeyleri doğru bir şekilde hazırlama bilgisi,
Farklı boya türlerini ve uygulama tekniklerini bilmek,
Renk eşleştirme ve karışım tekniklerini anlama,
Boya ve vernik uygulama prosedürlerini bilmek,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Kalite kontrol ve son kontrolleri yapabilme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.