Otomotiv Gövde Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Otomotiv Gövde Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", bir bireyin otomotiv sektöründe araçların gövde onarımlarını gerçekleştirebilme yeteneğini, bilgi ve becerisini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Otomotiv Gövde Onarımcısı, kazalı veya hasar görmüş araçların gövde kısımlarını orijinal formuna getirebilmek için gerekli olan onarım işlemlerini gerçekleştirir. Bu işlemler; göçük düzeltme, parça değişimi, kaynak yapma, dolgu uygulama ve benzeri işlemleri içerir.

"Otomotiv Gövde Onarımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Otomotiv gövde yapıları ve malzemelerini tanıma yeteneği,
Farklı onarım tekniklerini bilmek ve uygulayabilmek,
Kaynak ve montaj işlemlerini bilme ve uygulayabilme yeteneği,
Hasar analizi yapabilme ve onarım için en uygun yöntemi seçebilme becerisi,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Kalite kontrol ve son kontrolleri yapabilme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.