Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", otomotiv sektöründe araçların sac ve gövde bölümlerini kaynak yapabilme yeteneğini, bilgi ve becerisini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, otomotiv sektöründe araçların sac ve gövde parçalarını kaynakla birleştiren ve gerektiğinde tamir eden kişidir. Bu role sahip kişiler, otomotiv üretimi sırasında veya onarım işlemleri sırasında araçların gövde ve sac parçalarının kaynak işlemlerini gerçekleştirir.

"Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Farklı kaynak yöntemleri ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma,
Kaynak ekipmanları ve makinelerini kullanabilme yeteneği,
Teknik resimleri okuma ve yorumlama becerisi,
Metal malzemelerin özelliklerini ve davranışlarını anlama,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Kaynaklı birleşim yerlerinde kalite kontrol tekniklerini bilmek,
Arızaları ve hataları tespit edebilme yeteneği gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.