Presçi Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Presçi Mesleki Yeterlilik Belgesi, metal, plastik ya da diğer malzemeleri şekillendirmek için pres makinelerini kullanan bireylerin bu alandaki bilgi, beceri ve yetkinliklerine sahip olduğunu belgeleyen bir sertifikadır.

Pres makineleri, belirli bir basınç altında malzemeleri şekillendiren endüstriyel makinelerdir. Presçi Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olan bireylerin:

Pres makinelerinin çalışma prensiplerini ve kullanımını bilmek.
Malzemenin özelliklerini ve presleme işlemlerini anlamak.
Pres ayarlarına hakim olmak.
Ürün kalite kontrolünü gerçekleştirebilmek.
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilmek.
Basit arızaları tespit edip, gidermek ya da ilgili birimlere raporlamak.
Malzemenin preslenmesi sırasında oluşabilecek problemleri önceden görmek ve önlem almak.
gibi yetkinliklere sahip olması beklenir.

Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlanan mesleki standartlar ve belgelendirme süreçleri doğrultusunda, presçi belgelendirme sınavı ve eğitimleri düzenlenmektedir. Başarılı olan bireylere Presçi Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Bu belge, özellikle metal işleme, otomotiv, beyaz eşya üretimi gibi sektörlerde çalışmayı hedefleyen veya bu alanda kariyerini geliştirmek isteyen bireyler için önemli bir referanstır. İşverenler için de potansiyel çalışanların bu alandaki yetkinliklerini değerlendirme konusunda güvenilir bir belge niteliği taşır.