Uluslararası Mevzuatta İş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği konuları, uluslararası düzeyde çeşitli sözleşmeler ve anlaşmalar tarafından düzenlenmektedir. İşte bu alandaki önemli uluslararası mevzuat ve anlaşmalar:

• ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşmeleri: ILO, iş sağlığı ve güvenliği konularında çok sayıda sözleşme ve önerge kabul etmiştir. ILO Sözleşmesi No. 155, "Çalışma ve Çevre Koşulları: İş Güvencesi ve İşçilerin Sağlığı ve Güvenliği" olarak bilinir ve iş sağlığı ve güvenliği konularını kapsar.
  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi: Bu belge, işçilerin yaşam ve güvenlik haklarını güvence altına alır. İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği konularında adil ve insanca koşullarda çalışma hakkına vurgu yapar.
  • Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifleri: AB, iş sağlığı ve güvenliği konularını düzenlemek için bir dizi direktif kabul etmiştir. Bu direktifler, AB üye ülkelerinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarını belirler.
  • OSHA (Occupational Safety and Health Administration): Amerika Birleşik Devletleri'nde iş sağlığı ve güvenliği konularını düzenleyen federal bir ajandır. OSHA, işçi haklarını korumak ve iş yerlerinde güvenliği artırmak için çeşitli yasal düzenlemeleri uygular.
  • UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Sözleşmeleri: UNICEF, çocuk işçilerin haklarını koruma ve iş yerlerinde güvence altına alma konularında çeşitli sözleşmeler ve anlaşmalar yürürlüğe koymuştur.
  • WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Sağlık ve Güvenlik Konseyi: WHO, dünya genelinde iş sağlığı ve güvenliği konularında bilimsel araştırmalar yapar ve politika oluşturma süreçlerine katkıda bulunur.

Bu belgeler ve organizasyonlar, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını dünya genelinde geliştirmek ve işçilerin sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla birçok ülke arasında işbirliği yapmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği, küresel bir öncelik olmaya devam etmektedir ve bu tür uluslararası mevzuat, işçilerin haklarını ve güvenliklerini koruma konusundaki çabaları desteklemektedir.