Biyokimya Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Biyokimya Bölümü, biyolojik sistemlerdeki kimyasal süreçleri inceleyen ve bunları moleküler düzeyde anlamaya çalışan bir bölümdür. Öğrenciler, biyokimya, hücre biyolojisi, moleküler biyoloji, genetik, metabolizma ve ilgili konular hakkında eğitim alırlar. Biyokimya öğrencileri, hücre metabolizması, protein yapısı ve işlevi, enzimler, nükleik asitler, lipitler, karbonhidratlar ve diğer biyomoleküller gibi konuları kimyasal düzeyde inceleyerek bilgi sahibi olurlar. Ayrıca, biyokimya teknikleri ve araçlarına değinerek bu sorunları çözmek için yöntemler öğrenirler. Biyokimya mezunları, çeşitli sektörlerde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Örneğin, biyokimya araştırmacısı, biyokimya mühendisi, tıp araştırmacısı, biyolojik araştırmacı, ilaç araştırmacısı, beslenme uzmanı, çevre analisti gibi pozisyonlar mevcuttur. Biyokimya mezunları, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisi için kullanılan tıbbi araçların ve ilaçların geliştirilmesinde önemli bir rol oynarlar. Ayrıca, gıda endüstrisinde yeni ürünlerin geliştirilmesinde, çevre kirliliği problemlerinin çözümünde ve biyoteknolojik uygulamaların geliştirilmesinde de önemli bir rol oynayabilirler.