Davranış Bozukluğu Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?

Davranış bozukluğu belirtileri, genellikle çocukluk döneminde başlar ve bu belirtiler çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazı davranış problemleri erken yaşlarda başlayabilirken, bazıları daha sonraki dönemlerde ortaya çıkabilir. Aşağıda davranış bozukluğu belirtilerinin genel yaş aralıklarına göre nasıl değişebileceğini gösteren bir örnek verilmiştir:

Erken Çocukluk (2-6 yaş)

• Aşırı öfke nöbetleri
  • İşbirliği yapmamak ve kurallara uymamak
  • Aşırı hiperaktivite veya dikkat eksikliği
  • Saldırganlık veya şiddet eğilimi
  • İletişim sorunları, dil gelişiminde gerilik

Orta Çocukluk (7-11 yaş)

• Saldırgan veya düşmanca davranışlar
  • Okulda sık sık disiplin sorunları
  • Yalan söyleme veya hırsızlık yapma
  • Okul performansında düşüş
  • Sosyal izolasyon veya arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar

Ergenlik (12-18 yaş)

• Daha karmaşık ve ciddi suçlara eğilim
  • Okuldan veya evden kaçma
  • Madde kötüye kullanımı
  • Zorbalık veya mobbing davranışları
  • Duygusal dalgalanmalar ve kendine zarar verme düşünceleri

Davranış bozukluğu belirtileri, çocuğun yaşına, ailesine, çevresine ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Çocukların bazı davranışları normlardan sapabilir, ancak bu belirtiler sürekli hale gelirse veya ciddi sorunlara yol açarsa, profesyonel yardım almak önemlidir. Bir çocuğun davranış sorunları, aile içinde, okulda ve sosyal ilişkilerinde olumsuz etkilere yol açabilir, bu nedenle erken tanı ve uygun tedavi önemlidir. Uzman bir psikolog veya psikiyatrist, çocuğun davranış sorunlarını değerlendirebilir ve uygun tedavi seçeneklerini önerir.