İnfaz ve Koruma Memuru / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Nedir / Ne İş Yapar?

İnfaz ve Koruma Memuru, mahkumların hapis cezasının infazını ve hapishane koşullarının korunmasını sağlayan kişilerdir. Genellikle devlet tarafından istihdam edilirler ve hapishanelerde, cezaevlerinde, gözaltı merkezlerinde, gençlik hapishanelerinde ve gözetim merkezlerinde çalışırlar. Görevleri arasında mahkumların güvenliğini sağlamak, kurallara uyulmasını denetlemek ve tesislerin düzenini korumak yer alır. Aynı zamanda rehabilitasyon programlarını uygulamak ve mahkumların yeniden topluma kazandırılmasına destek olmak da görevleri arasındadır.

İnfaz ve Koruma Memurları, hapishane koşullarının düzenlenmesi, mahkumların güvenliği ve rehabilitasyonu, suçların önlenmesi ve toplumun korunması için çalışırlar. Bu memurlar, mahkumların günlük ihtiyaçlarını karşılar, hapishane koşullarını denetler, güvenlik kontrolleri yapar ve suçluların rehabilitasyonu için programlar uygularlar.

İnfaz ve Koruma Memurları, mahkumların hapishanede tutuldukları süre boyunca onların davranışlarını gözlemlerler ve mahkumların rehabilitasyonu için gerekli programları uygularlar. Bu programlar, mesleki eğitim, kişisel gelişim, sağlık, madde bağımlılığı tedavisi ve diğer rehabilitasyon programlarını içerir.

İnfaz ve Koruma Memurları, mahkumların güvenliği için silah taşıyabilirler ve sık sık mahkumlarla etkileşime girerler. Bu nedenle, infaz ve koruma memurlarının fiziksel olarak zinde ve zihinsel olarak sağlıklı olmaları gereklidir.

Maaşı Nedir?

İnfaz ve Koruma Memurlarının maaşı, deneyimleri, çalıştıkları kurum ve bulundukları bölgeye göre değişebilir. Türkiye'de bir İnfaz ve Koruma Memuru aylık ortalama maaşı, deneyim seviyesine ve çalıştığı kuruma göre değişebilir. Başlangıç seviyesinde bir İnfaz ve Koruma Memuru, ortalama 14.000-18.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnfaz ve Koruma Memuru 23.000 TL'ye kadar maaş alabilir.

İnfaz ve Koruma Memuru olmak için, lise mezunu olmak yeterli değildir. Genellikle en az önlisans mezunu olmak gerekmektedir. Ayrıca, infaz ve koruma memuru adaylarına fiziksel ve zihinsel testler uygulanır ve geçmeleri gerekmektedir. İnfaz ve Koruma Memurları, devlet tarafından sağlanan eğitim programlarına katılmak zorundadırlar ve bu programlar genellikle 3-6 ay arasında sürer.

Sonuç olarak, İnfaz ve Koruma Memurları, hapishanelerde mahkumların güvenliği, rehabilite edilmesi ve toplumun korunması için önemli bir rol oynarlar. Bu memurlar, hapishane koşullarını denetler, rehabilitasyon programları uygular ve mahkumların günlük ihtiyaçlarını karşılarlar. İnfaz ve Koruma Memurları, mahkumların güvenliği için silah taşıyabilirler ve sık sık mahkumlarla etkileşime girerler. Bu nedenle, fiziksel olarak zinde ve zihinsel olarak sağlıklı olmaları gereklidir.

Nasıl Olunur?

Türkiye'de infaz ve koruma memuru olabilmek için bazı temel şartlar bulunmaktadır. Bu mesleğe giriş için özel bir üniversite diplomasına ihtiyaç yoktur; lise veya dengi okul mezunları da başvurabilir. Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) en az 70 puan almış olmaları ve kurumlar arası geçiş yoluyla da bu pozisyona atanabilmeleri mümkündür.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak,
başvuru tarihinde 18 yaşını doldurmuş olmak,
kadınlar için minimum 160 cm, erkekler için ise 170 cm boyundan kısa olmamak şartları aranır.
Adayların ayrıca bir sözlü sınavı geçmeleri ve Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezinde mesleki eğitim almaları gerekmektedir.