İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programı Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programı, çalışma ortamlarında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini planlama, uygulama ve denetleme konularında eğitim veren bir programdır. Bu program, öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yasal düzenlemeleri, risk analizi yöntemlerini, iş kazalarının önlenmesi ve sağlıklı çalışma ortamının oluşturulması konularında temel bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlar.

İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programı genellikle iki yıl süren bir eğitim programıdır. Program kapsamında öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, risk değerlendirmesi ve yönetimi, iş kazaları ve meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, acil durum yönetimi gibi dersler verilir. Ayrıca, saha uygulamaları ve staj imkanları da sunularak öğrencilerin pratik becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.

İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programı mezunları, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin planlanması, uygulanması ve denetlenmesi gibi görevleri yerine getirebilirler. Bazı görevler arasında şunlar bulunabilir:

1. Risk Analizi: İşyerlerinde potansiyel riskleri değerlendirme, risk analizi yapma ve risk yönetimi planlarını oluşturma.

2. İşyeri Denetimi: İşyerlerinde yapılan denetimlerle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygunluğunu kontrol etme ve eksikliklerin giderilmesi için önlemler alınması.

3. Eğitim Programları: İşçilere iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim programları düzenleme ve bu eğitimlerin takibini yapma.

4. Acil Durum Yönetimi: İşyerlerinde acil durum planlarının hazırlanması, tatbikatların organize edilmesi ve acil durum müdahale ekiplerinin koordinasyonunu sağlama.

5. İş Kazalarının İncelemesi: İş kazalarının nedenlerini araştırma, raporlama ve alınması gereken önlemleri belirleme.