Liman Saha İstif Makineleri Operatörü Yeterlilik Belgesi

"Liman Saha İstif Makineleri Operatörü (CRS ve ECS) Mesleki Yeterlilik Belgesi", bir kişinin limanlarda kullanılan saha istif makinelerini (CRS - Container Reach Stacker ve ECS - Empty Container Stacker) güvenli ve etkili bir şekilde kullanabilme yeteneğini ve bu konuda sahip olduğu bilgi ve beceriyi belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Limanlarda, konteyner taşımacılığında CRS ve ECS gibi saha istif makineleri, konteynerlerin istiflenmesi, taşınması, depolanması ve gemilere yüklenmesi veya gemilerden boşaltılması işlemlerinde kritik bir role sahiptir. Bu nedenle, bu makinelerin operatörlüğü, liman operasyonlarında son derece önemli bir meslek olup, bu işi yapacak kişilerin gerekli eğitimi almaları ve belirli standartlara sahip olmaları gerekmektedir.

"Liman Saha İstif Makineleri Operatörü (CRS ve ECS) Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

CRS ve ECS makinelerinin çalışma prensipleri, bileşenleri ve işleyişi hakkında bilgiye sahip olmak,
Konteynerleri güvenli ve etkili bir şekilde taşıma, kaldırma, istifleme ve indirme işlemlerini gerçekleştirebilmek,
Makine güvenliği ile ilgili kuralları bilmek ve uygulamak,
Arızaları tespit edebilme ve gerekli önlemleri alabilme yeteneğine sahip olmak,
İş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun çalışabilme yeteneğine sahip olmak gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.