Makale Yazma Ve Makale Yazım Kuralları

Makale yazma, belirli bir konuyu veya konuyu derinlemesine incelemek, bilgiyi paylaşmak ve okuyucuları bilgilendirmek amacıyla yazılan yazılardır. Makale yazarken, net ve organize bir şekilde düşünmek, bilimsel veya akademik düşünme yeteneğini kullanmak ve yazılı iletişim becerilerini kullanmak önemlidir. İşte makale yazma ve makale yazım kurallarına ilişkin temel ipuçları:

Makale Yazma Süreci

• Konu Seçimi: İlk adım, yazmak istediğiniz konuyu seçmektir. Konu, ilgi alanlarınıza, bilgi düzeyinize ve okuyucularınıza uygun olmalıdır.
  • Araştırma ve Bilgi Toplama: Konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapın. Akademik veya bilimsel bir makale yazıyorsanız, güvenilir kaynaklar kullanmalı ve referanslarınızı belgelemelisiniz.
  • Makaleyi Yapılandırma: Makalenizin başlığını ve alt başlıklarını belirleyin. Makaleyi giriş, ana bölüm(ler), sonuç ve kaynaklar bölümlerine ayırın.
  • Giriş: Makalenizin giriş bölümünde konunuzu tanıtın ve okuyucuların ilgisini çekecek bir ön açıklama yapın. Ayrıca, makalenin amacını ve araştırma sorularını veya hipotezlerini belirtin.
  • Ana Bölüm(ler): Ana bölüm(ler)de ana argümanınızı veya konunuzu detaylı bir şekilde açıklayın. Her bölümde farklı bir alt konuyu ele alabilirsiniz. Paragrafları mantıklı bir sıra ve bağlantı ile düzenleyin.
  • Sonuç: Sonuç bölümünde, ana argümanınızı özetleyin ve anahtar bulguları vurgulayın. Ayrıca, makalenizin genel önemini ve potansiyel gelecekteki araştırmalara olan katkısını tartışın.
  • Kaynaklar: Kullandığınız tüm kaynakları doğru bir şekilde kaynakça bölümünde listeleyin. Referansları belgelemek, intihali önler ve makalenizin güvenilirliğini artırır.

Makale Yazım Kuralları

• Dil ve İmla: Makaleyi yazarken dil bilgisi ve imla kurallarına dikkat edin. Cümleler açık ve anlaşılır olmalıdır. Yazım hatalarını kontrol edin.
  • Yazı Tipi ve Sayfa Düzeni: Genellikle Times New Roman veya Arial gibi standart yazı tipleri ve 12 punto kullanılır. Kenar boşlukları ve satır aralıkları uygun ayarlanmalıdır.
  • Başlık ve Alt Başlıklar: Başlık ve alt başlıklar net ve açık olmalıdır. Ana başlık genellikle büyük harfle ve ortalanmış olarak yazılır.
  • Alıntılar ve Referanslar: Başka bir kaynaktan alıntı yaparken, alıntının kaynağını belirtmek ve uygun bir şekilde atıf yapmak önemlidir.
  • Özgünlük: Makalelerin özgün olması önemlidir. Başka birinin çalışmalarını ve metinlerini intihal etmek akademik ve etik kurallara aykırıdır.
  • Görseller: Grafikler, tablolar ve resimler kullanacaksanız, bunları net ve okunaklı bir şekilde sunun. Her görselin başlığını ve kaynağını belirtin.
  • Editör Kontrolü: Makalenizi yazdıktan sonra, bir dil düzenleme veya yazım kontrolü yaparak yazım hatalarını ve dil bilgisi hatalarını düzeltin.