Mobbinge Uğrayan Kişi Ne Yapmalı?

Mobbing (işyerinde psikolojik taciz), bir kişinin sürekli olarak kötü davranışlara, şiddete, saldırılara veya psikolojik tacize maruz kaldığı bir durumu ifade eder. Mobbing, kurbanın işyerindeki yaşam kalitesini, ruh sağlığını ve çalışma performansını ciddi şekilde etkileyebilir. Mobbinge uğrayan bir kişi, aşağıdaki adımları atabilir:

• Belirli Durumları ve Kanıtları Kaydetme: Mobbing olaylarını, tarihleri, yerleri ve tanıkları not etmek önemlidir. İşyerindeki iletişimi, e-postaları veya diğer yazılı belgeleri saklamak da kanıt olarak kullanılabilir.
  • İşyeri Politikalarını ve İletişim Yollarını İnceleme: İş yerinin mobbinge karşı politikalarını ve süreçlerini inceleyin. Mobbing durumuyla başa çıkmak için hangi iletişim yollarını kullanmanız gerektiğini öğrenin.
  • Üst Yönetim ve İnsan Kaynakları ile İletişim: İlk adım olarak, üst yönetim veya insan kaynakları ile mobbing durumunu paylaşabilirsiniz. Durumu açıklamak için kanıtları ve tanıkları kullanın.
  • Dil ve Davranışlarınızı İzleme: Kendinizi korumak için pozitif ve profesyonel bir dil kullanmaya dikkat edin.Mobbinge uğradığınızda, öfke veya agresyon göstermek yerine sakin ve nazik bir şekilde iletişim kurun.
  • Yardım Alma: Duygusal destek almak önemlidir. Aile, arkadaşlar veya bir psikolog gibi profesyonel destek kaynaklarına başvurun.
  • Hukuki Destek: Mobbing çok ciddi bir durumsa ve işyeri önlem almıyorsa, hukuki destek almayı düşünebilirsiniz. İşyerinde mobbinge karşı hukuki haklarınızı ve seçeneklerinizi araştırın.
  • Gerektiğinde İş Değişikliği: Mobbing durumu insana zarar verdiğinde ve başa çıkılması zorlaştığında, iş değişikliği düşünülebilir.Ancak bu, son çare olarak düşünülmelidir.

Unutmayın ki mobbing, iş yerinde yaşanması istenmeyen bir durumdur ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Mobbingle başa çıkmak için profesyonel yardım ve destek almak önemlidir. Ayrıca, mobbinge karşı mücadelede iş yerinizin politika ve prosedürlerini incelemek ve bu konuda eğitim almak da önemlidir.