Ön Terbiye Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Ön Terbiye Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi", tekstil sanayinde kullanılan liflerin ve ipliklerin boya ve apre işlemlerine hazır hale getirilmesi aşamasındaki ön terbiye işlemlerini gerçekleştirebilen kişilerin bu konudaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Ön terbiye, tekstil endüstrisinde kumaşın boyama, baskı ve apre işlemlerine hazırlık olarak yapılan işlemleri kapsar. Bu işlemler arasında temizleme, beyazlatma, mercerize etme gibi işlemler yer alır.

"Ön Terbiye Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Tekstil malzemelerini ve lif tiplerini tanımak,
Ön terbiye işlemlerini ve bu işlemlerde kullanılan kimyasalları bilmek,
Tekstil makinelerini doğru ve etkili bir şekilde kullanabilme yeteneğine sahip olmak,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Kalite kontrol uygulamalarını bilmek ve uygulayabilme yeteneğine sahip olmak gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.