Perfüzyon Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Perfüzyon bölümü, kalp ameliyatları sırasında kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirmek için kullanılan kalp ve akciğer makinesinin yönetilmesi ile ilgili bir sağlık disiplinidir. Bu bölümde öğrenciler, kalp ve akciğer makinesi teknolojisini, kan dolaşımı, kardiyak anatomi ve fizyoloji, kan ürünleri, ilaçlar ve solunum yönetimini öğrenirler. Perfüzyonistler, kalp ameliyatları sırasında kalp ve akciğer makinesi teknolojisini kullanarak hastanın solunum ve dolaşım sistemlerini geçici olarak yerine getirirler. Ameliyat sırasında hastanın kanındaki oksijen oranını izleyerek ilaçlar ve kan ürünleri kullanırlar. Ayrıca, hastanın sıvı dengesini takip ederek, ameliyat sonrası solunum ve dolaşım problemlerini önlemeye çalışırlar.

Perfüzyonistler, özel bir ekip içinde çalışırlar ve kalp cerrahları, kardiyak anestezi uzmanları ve kardiyoloji hemşireleri ile birlikte çalışırlar. Ayrıca, yoğun bakım ünitelerinde, kalp ve akciğer yetmezliği olan hastaların solunum ve dolaşım fonksiyonlarını desteklemek için de kullanılırlar.Perfüzyonistler, kalp cerrahisi merkezleri, büyük hastaneler, tıp fakülteleri ve araştırma kurumları gibi sağlık kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca, birçok özel klinikte ve ameliyat merkezinde de çalışma imkanı bulunmaktadır.