Tünel Kalıpçı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

"Tünel Kalıpçı Mesleki Yeterlilik Belgesi", tünel inşaatlarında kullanılan kalıpların kurulumu, kullanımı ve sökümü konusundaki bilgi, beceri ve yetenekleri belgeleyen bir sertifikadır. Bu belge, bireyin tünel kalıplarını doğru ve güvenli bir şekilde kullanma yeteneğini onaylar. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Tünel Kalıpçı Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip bireylerin:

Tünel kalıplarının türlerini ve özelliklerini tanıma yeteneği,
Kalıpların montajı ve demontajı konusunda bilgi sahibi olma,
Kalıpların doğru bir şekilde yerleştirilmesi için gereken ölçümleri yapabilme,
Kalıp elemanlarını doğru bir şekilde birleştirme becerisi,
İş güvenliği kurallarına uygun olarak çalışabilme yeteneği,
Kalıpların bakım ve onarımını gerçekleştirme becerisi,
Çalışma alanındaki riskleri tanıma ve bu risklere karşı önlem alma yeteneği gibi yetkinliklere sahip olmaları beklenir.
Bu belgeye sahip olabilmek için, belirlenen yeterlilik standartlarına uygun bir eğitim almak ve sonrasında bu bilgi ve becerilerin değerlendirildiği sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.