Türk Hava Kuvvetleri’nin Kuruluş Günü (1 Haziran 1911)

Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanır. Osmanlı Hava Kuvvetleri'nin başlangıçta 1909 yılında, bir askeri hava gözlem birimi olarak başladığı söylenebilir.

Türk Hava Kuvvetleri, 1 Haziran 1911 tarihinde "Tayyare (Uçak) Bölüğü" adı altında kurulmuştur ve her yıl 1 Haziran, Türk Hava Kuvvetleri'nin Kuruluş Günü olarak kutlanır.

Kuruluşunun başlangıç noktası olarak kabul edilen "Tayyare Bölüğü", Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul, Yeşilköy'de kurulmuştur. İlk uçakları, Fransız yapımı olan Bleriot XI, Henri Farman ve Deperdussin'dir. Bu dönemde pilot yetiştirmek için de çaba sarf edilmiştir.

Türk Hava Kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava savaşlarından sorumlu olan ve ayrı bir ordu olarak işlev gören birimidir. Hava Kuvvetleri, savaş uçakları, bombardıman uçakları, taşıma uçakları, hava tankeri uçakları, hava savunma sistemleri, helikopterler ve daha birçok teçhizatı bünyesinde barındırır.

Bugün Türk Hava Kuvvetleri, modern ve etkili bir hava gücüdür. Askeri uçaklar ve silah sistemleri, pilot eğitimi, hava savunma ve hava operasyonları konusunda yüksek yeteneklere sahip olmuştur. Türk Hava Kuvvetleri ayrıca, dünya çapında barışı ve güvenliği desteklemek için uluslararası görevlere de katılır.