Yargıç / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Ne İş Yapar?

Yargıç, yasaları yorumlayıp uygulayan ve karar veren, yargı yetkisine sahip bir kişidir. Yargı sistemi içerisinde önemli bir konuma sahip olan yargıçların görevleri, yargılama sürecinde davalara ilişkin kanunların uygulanmasını sağlamak, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve hukuki kararlar vermek olarak özetlenebilir.

Yargıçlar, mahkemelerde görev yaparlar ve duruşmalarda hakimlik yaparak yargılama sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlarlar. Mahkemelerdeki duruşmaların düzenlenmesinden, delil ve kanıtların değerlendirilmesine kadar birçok işlemi yürütmekle sorumludurlar.

Maaşı Nedir?

Türkiye'de yargıçların maaşları, statülerine ve kıdeme göre değişiklik göstermektedir. Yargıçlar, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen bir kariyer basamakları sistemine göre yükselirler ve bu yükselme sürecinde maaşları da artar.Türkiye'deki yargıçların maaşları, başlangıç seviyesinde yaklaşık 27.000 TL ile başlamakta ve en yüksek seviyede 55.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.