14 Mayıs Anneler Günü

Anneler Günü

Anneler Günü, dünya genelinde annelerin sevgi, özveri ve fedakarlıklarını kutlamak ve takdir etmek amacıyla her yıl kutlanan özel bir gündür. Bu gün, annelerin önemine dikkat çekmek ve onlara sevgi ve minnettarlık göstermek için düzenlenir. Anneler Günü'nün tarihi ve kutlama şekli ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir, ancak çoğu ülkede Mayıs ayının ikinci Pazar günü olmak üzere 14 Mayıs'ta kutlanır.

Anneler Günü'nün kökenleri, antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanır. O dönemde, annelik tanrıçalarına (ör. Yunan tanrıçası Rhea veya Roma tanrıçası Cybele) adanmış festivaller düzenleniyordu. Günümüzdeki modern Anneler Günü kutlamaları ise, Amerika Birleşik Devletleri'nden kaynaklanmaktadır.

Amerikalı aktivist ve eğitimci Anna Jarvis, annesinin anısına başlattığı kampanya sonucunda Anneler Günü'nün kabul edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Jarvis, annesinin 1905'teki ölümünden sonra, annelerin sevgi ve fedakarlıklarını anmak için bir günün ayrılması için çaba sarf etti. 1908'de ilk resmi Anneler Günü kutlamaları düzenlendi ve 1914'te ABD Başkanı Woodrow Wilson, Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Anneler Günü olarak kabul edilmesini ilan etti.

Günümüzde Anneler Günü, dünya genelinde farklı tarihlerde ve geleneklerle kutlanmaktadır. Genellikle çiçekler, kartlar, hediye ve özel etkinliklerle annelerin onurlandırıldığı bu gün, ailelerin bir araya gelerek sevgi ve saygılarını ifade ettiği önemli bir gündür.