Ambulans Şoförü / Kaç Saat Çalışır? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Ambulans şoförü, tıbbi acil durumlarda hastaları ve yaralıları hızlı ve güvenli bir şekilde hastanelere veya diğer sağlık tesislerine taşımakla görevli bir meslek grubudur. Ayrıca, hasta nakil hizmetlerinde de görev alabilirler. Bu meslek, hızlı düşünme, sürüş becerisi ve stres altında etkin çalışabilme yeteneği gerektirir. Acil durumlarla başa çıkma ve hastaların hayatlarını kurtarma konusunda eğitimli ve hazır bir ekip üyesi olarak önemli bir rol oynarlar.

Ambulans şoförlerinin görevleri ve sorumlulukları şunlardır:

• Acil durum çağrılarını almak ve en hızlı şekilde olay yerine ulaşmak.
  • Trafik kurallarına uyarak, güvenli ve hızlı bir şekilde hastaları ve yaralıları taşımak.
  • Ambulansın temizlik ve bakımını sağlamak, periyodik kontrol ve onarımlarını gerçekleştirmek.
  • Ambulansta bulunan tıbbi malzemelerin ve ekipmanların stok kontrolünü yapmak ve eksiklerini tamamlamak.
  • İşbirliği içinde çalıştığı sağlık ekipleriyle iletişim halinde olmak ve destek sağlamak.
  • Kaza ve olay raporlarını tutmak ve ilgili birimlere bildirmek.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak.

Ambulans şoförleri genellikle vardiyalı çalışır ve haftada ortalama 40 saat çalışması beklenir. Ancak, bu saatler mesai saatlerine, hafta sonlarına ve resmi tatillere yayılabilir. Acil durumlar söz konusu olduğunda, ambulans şoförlerinin esnek çalışma saatlerine uyum sağlaması ve gerekirse fazla mesai yapması gerekebilir.

Ambulans şoförü olmak için genellikle lise diploması ve geçerli bir sürücü belgesi gereklidir. Ayrıca, bazı işverenler sürüş deneyimi, ilkyardım sertifikası ve ambulans şoförü eğitimi gibi ek gereklilikler arayabilir.

Türkiye'de 2023 yılında ambulans şoförlerinin maaşları, deneyime, coğrafi konuma ve işverene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, ortalama bir ambulans şoförü maaşının yaklaşık olarak  13.500 TL ile 18.000 TL arasında olması beklenmektedir. Kamu kurumlarında çalışan ambulans şoförleri için maaşlar ve ek ödemeler daha düzenli ve belirgin olabilirken, özel sektörde maaşlar ve ödemeler daha esnek olabilir.

Ambulans şoförleri, toplumun sağlık hizmetlerine erişimini sağlamada önemli bir rol oynar ve bu mesleğin değeri, sağlık sektörünün sürekli büyüyen ve gelişen yapısı içinde daha da artmaktadır. Ambulans şoförleri, sağlık hizmetlerinin en önemli unsurlarından biri olan acil tıbbi müdahalelerde hayati bir rol üstlenirler. Bu nedenle, ambulans şoförlüğü mesleği, toplum için büyük bir öneme sahip olan ve sürekli talep gören bir kariyer seçeneği olarak değerlendirilebilir.