Atabey Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelime Anlamı: Atabey kelimesi, özellikle Orta Çağ İslam dünyasında, genellikle bir prens veya hükümdarın oğlu olan, genç bir hükümdarın eğitimi ve danışmanlığıyla görevli bir kişiyi tanımlar. Atabeyler, genç hükümdarlara siyasi, askeri ve yönetim konularında rehberlik ederlerdi.

Kökeni: "Atabey" kelimesi Türkçe kökenlidir ve "ata" (baba) ile "bey" (efendi) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Örnek Cümle: Ortaçağ İslam dünyasında, atabeyler genç hükümdarların eğitimi ve yönetimi konusunda önemli bir rol oynadılar.