Babıali Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Babıali" kelimesi Türkçe kökenlidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda "Bâb-ı Âlî" olarak da kullanılmıştır.

Anlamı: "Babıali," Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'daki Osmanlı hükümetinin merkezi olan yerleşkeyi ifade eder.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olan bu bina, padişahın ve hükümet yetkililerinin resmi işlerini yürüttüğü yerdi. Aynı zamanda Babıali, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki hükümet veya devlet makamlarını temsil edebilir.

Örnek Cümle:

• Babıali, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi yönetim binası olarak hizmet verdi.
  • Tanzimat döneminde Babıali'de önemli reformlar ve değişiklikler tartışıldı.
  • Babıali'nin önünde toplanan halk, son dakika haberlerini bekliyordu.