Hissikablelvuku Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Hissikablelvuku" kelimesi, Türkçenin eski bir sözcüğü olan "hissi kati' bel evkuv" ifadesinin kısaltmasıdır. Osmanlı Türkçesi'nde kullanılan bu ifade, "kesin bilgi ve belgeye dayanmamakla birlikte şüphe uyandırıcı bir şekilde duyulan veya anlaşılan his" anlamına gelir. Bu ifade genellikle belirsizlik ve kuşku durumlarını ifade etmek için kullanılır.

Yani, kişinin kesin bir bilgiye dayanmadan sadece hissettiği veya şüphe ettiği bir durumu ifade eder.

Örnek cümleler:

• Adamın işlediği suçla ilgili kesin deliller olmamakla birlikte, polisler hissikablelvuku bir şeyler olduğunu düşünüyorlar.
  • Hissikablelvuku bir şekilde, bu yıl işlerin daha iyi olacağına inanıyorum.
  • Hiçbir kanıt olmaksızın hissikablelvuku bir şekilde bir tehlike hissettim.

Bu ifade, kişinin içsel hislerini veya duygusal durumunu ifade etmek için kullanılır ve somut bir kanıt olmadan bir şeyin hissedilmesini anlatır.