İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasından Kimler Sorumludur?

İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında sorumluluklar farklı paydaşlar arasında dağıtılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği, işverenler, çalışanlar ve devlet veya yetkilendirilmiş kuruluşlar arasında ortak bir sorumluluktur. İşte bu paydaşların rolleri:

İşverenler:

• İşverenler, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasından ilk derecede sorumludur.
  • İş yerinde güvenli çalışma koşullarını oluşturmalı ve sürdürmelidirler.
  • Tehlikeleri değerlendirmeli, riskleri azaltmalı ve çalışanları tehlikelere karşı eğitmeli ve bilgilendirmelidir.
  • İş sağlığı ve güvenliği politikaları ve prosedürlerini belirlemeli ve uygulanmasını sağlamalıdır.
  • Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularındaki sorularını ve endişelerini ele almalıdır.

Çalışanlar:

• Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kendi sağlıkları ve güvenlikleri için sorumluluk taşırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymalı ve sağlıklı çalışma koşullarını sürdürmek için işverenleriyle işbirliği yapmalıdırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ve bilgilendirmelere katılmalı ve riskleri rapor etmelidirler.

Devlet veya Yetkilendirilmiş Kuruluşlar:

• Devlet, iş sağlığı ve güvenliği yasalarını oluşturur, uygular ve denetler.
  • İş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uymasını sağlar ve gerektiğinde cezai yaptırımlar uygular.
  • İş yerlerini denetler ve uyumsuzlukları düzeltmeleri için işverenlere yönergeler verir.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç oluşturur ve eğitim sağlar.
İş sağlığı ve güvenliği, tüm paydaşların işbirliği yapması gereken bir konudur. Herkesin bu alanda sorumluluk alması, işyerlerinde daha güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlar. İşverenler, çalışanların güvenliğini sağlamalı ve çalışanlar da güvenlik önlemlerine uymalıdır. Devlet veya yetkili kuruluşlar, uygun standartları oluşturmalı ve bu standartların uygulanmasını denetlemelidir.