Kethüda Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Kethüda" kelimesi Türkçeye Farsçadan geçmiş bir kelimedir.

Farsça kökenli olan "کتخدا" (katkhodā) kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı: "Kethüda" kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan bir unvanı ifade eder.

Bu unvan, bir devlet görevlisinin veya bir topluluğun başkanının yardımcısı veya temsilcisi olarak atanmış kişiyi tanımlar. Genellikle yönetim, idari işler veya toplulukla ilgili görevlerde bulunan bir kişinin unvanı olarak kullanılır.

Örnek Cümle:

• Osmanlı döneminde, bir eyaletin yönetiminde kethüda olarak görev yapan kişi, valinin sağ kolu olarak çalışırdı.
  • Cemiyetin kethüdası, topluluk üyelerinin görüşlerini temsil eder ve kararları iletmekten sorumludur.
  • Bu vakfın kethüdası, hayır işlerini yönetmek ve yardım dağıtmakla görevliydi.