Şahbaz Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Şahbaz" kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Arapça kökenli olan "شهباز" (shahbāz) kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı: "Şahbaz" kelimesi, genellikle bir şeyi hızla ve keskin bir şekilde yakalama veya avlama yeteneği olan kişiyi veya hayvanı ifade eder. Bu kelime, avcılar veya gözlemciler tarafından kullanılırken aynı zamanda hızlı ve çevik bir şekilde hareket eden kişileri tanımlamak için de kullanılabilir.

Örnek Cümle:

• Kartal, gökyüzünde süzülerek hızla avını yakalamasıyla ünlü bir şahbazdır.
  • Olimpiyat koşucuları, yarış sırasında şahbaz bir tempoyla koşarlar ve derece elde ederler.
  • Şahbaz bir fotoğrafçı, vahşi doğada çekim yaparken ani hareketlere hızla tepki verebilir ve özel anları yakalayabilir.