Savcı / Nedir? Ne İş Yapar?

Nedir / Ne İş Yapar?

SAVCILAR, hukukun üstünlüğünü sağlamak için yasal işlemleri yürüten ve suçluların adalet önünde yargılanmasını sağlayan kamu görevlileridir. Savcılar, suçları araştırır, şüphelileri sorgular ve kanıtları değerlendirirler. Suçların türüne bağlı olarak, savcılar kamu davalarını açabilir veya kapatılmasını talep edebilirler.

Savcılar, adli süreçleri yürütürken yasalara uygunluğu, adil yargılanmayı ve suçluların haklarını korumayı sağlamakla görevlidirler. Ayrıca, mahkemelerde davalara ilişkin süreçleri izler, tanıkları sorgular, delilleri sunar ve suçlamaları desteklerler.

Nasıl Olunur?

Türkiye'de savcı olabilmek için iki ana yol bulunmaktadır. İlki, cumhuriyet savcılığıdır ve bu göreve atanmak için Hukuk Fakültesi'nden mezun olmak ve Adalet Bakanlığı ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olmak gereklidir. Başarılı hukuk mezunları önce stajyer savcı olarak çalışır ve daha sonra asli görevli olarak atanırlar. Cumhuriyet savcıları, mesleki gelişimlerine bağlı olarak Yargıtay gibi üst düzey kurumlarda da görev alabilirler. İkinci yol ise danıştay savcılığıdır. Bu pozisyon için, Hukuk Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve Maliye gibi bölümlerden mezun olmak ve yine Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin düzenlediği sınava girmek gerekmektedir. Başarılı adaylar önce stajyer idari hakim olarak çalışır ve yeterli tecrübeye ulaştıktan sonra danıştay savcısı olarak atanırlar.