Şâyeste Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Şâyeste" kelimesi Türkçede "uygun", "yaraşır", "lâyık" anlamlarında kullanılan Farsça kökenli bir kelimedir.

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde de benzer şekilde, bir şeye layık veya yaraşır olma, bir şey için uygun veya elverişli olma anlamında kullanıldığı belirtilmiştir.

Örnek cümle:

"Bu davranış, onun gibi kibar birine hiç şâyeste değil."

Bu cümlede "şâyeste" kelimesi, bir davranışın bir kişiye uygun olup olmadığını, yaraşıp yaraşmadığını belirtmek için kullanılmıştır.