Defterdar Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Defterdar" kelimesi Türkçe kökenli olup "defter" ve "dar" kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

"Defter" kelimesi Arapça kökenli olup "kayıt" veya "hesap defteri" anlamına gelirken, "dar" kelimesi ise "kapı" anlamına gelir.

Anlamı: "Defterdar" kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde devletin mali işlerinden sorumlu olan yüksek rütbeli bir memuru ifade eder.

Defterdarlar, vergi toplama, gelir-gider kayıtlarını tutma, devlet hazinesinin denetimi gibi görevleri yerine getirirler. Bu kelime aynı zamanda günümüzde de mali işlerle ilgilenen memurları veya yetkilileri tanımlamak için kullanılabilir.

Örnek Cümle:

• Osmanlı İmparatorluğu'nda defterdarlar, devletin mali işlerini titizlikle yürüten önemli memurlardı.
  • Bugün, Maliye Bakanlığı'nda çalışan defterdarlar, vergi tahsilatı ve bütçe yönetimi konularında uzmandırlar.
  • Yıllık gelir-gider raporu, defterdar tarafından hazırlanır ve hükümete sunulur.