30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir?

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk ulusunun birlik ve beraberliğini vurgulayan, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini yücelten anlamlı bir milli bayramdır.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1922 yılında Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde zafer kazanarak Yunan kuvvetlerini Anadolu'dan çıkarması nedeniyle ilan edilen milli bir bayramdır. 30 Ağustos 1922 tarihinde gerçekleşen bu zafer, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli dönüm noktalarından birini oluşturur.

Dumlupınar Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı'nın son aşamasında gerçekleşmiş ve Türk ordularının büyük bir başarı elde ettiği bir savaştır. Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu, Yunan ordusunu yenilgiye uğratarak Anadolu topraklarını işgalcilerden kurtarmıştır. Bu zafer, Türk halkının direnişinin ve milli iradesinin bir sonucu olarak kabul edilir.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğü için verdiği mücadelenin sembolü olarak kabul edilir. Bu nedenle Türkiye genelinde her yıl büyük coşku ve kutlamalarla anılır. Resmi tatil olarak ilan edilen bu günde, başta Ankara'da olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde askeri geçit törenleri, anma törenleri, konserler ve etkinlikler düzenlenir. Ayrıca Türk bayraklarıyla donatılan sokaklarda ve meydanlarda kutlamalar yapılır.